Bocuse d'Or 2023: Vinnere og innsikt fra et jurymedlem

Forfatter: Marie Elbo
Automatisk oversatt nettsted Dette nettstedet ble automatisk oversatt
Bocuse d'Or 2023. Vinnerne

Vinnerne av Bocuse d'Or 2023 er kåret! Se resultatene, høydepunkter fra konkurransen og tanker fra et av jurymedlemmene.

En stor gratulasjon til danske Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro og hans assistent, Elisabeth Madsen, fra Svinkløv Badehotel, som vant gull i Bocuse d'Or 2023. Konkurransen var knallhard og listen var skyhøy! Kanskje du har lurt på hva som skal til for å skille seg ut i en konkurranse med de mest disiplinerte kokkene i verden. Eller hvordan det må føles å være en del av smaksjuryen i denne prestisjetunge kokkekonkurransen. Eero Volloton, som leder en tostjerners Michelin-restaurant i Helsinki, har vært Finlands representant i juryen for årets Bocuse d'Or, og han har delt sine tanker og forhåpninger for årets finale.

Historien om Bocuse d'Or

Bocuse d'Or er en internasjonal gastronomisk konkurranse med de beste kokkene fra 24 land over hele verden. Den første konkurransen fant sted i 1987 og har blitt arrangert annethvert år i Lyon i Frankrike. Konkurransen ble senere oppkalt etter grunnleggeren, Paul Bocuse. Paul Bocuse var en fransk gourmetkokk som mottok 3 Michelin-stjerner sammenhengende i 55 år siden 1965. Han gikk bort for fem år siden, men arven hans lever videre. Dessuten anser den kulinariske verden ham fortsatt for å være en av de beste kokkene gjennom tidene.

Tanker fra et jurymedlem: Eero Vottonen

Smaksjuryen i Bocuse d'Or består av svært kompetente kokker som har vært fremtredende på den gastronomiske scenen i landene til finalekandidatene. Finland er et av de europeiske landene som har kvalifisert seg til finalen, og deres representant i juryen lever absolutt opp til kriteriene.

Eero Vottonen, den finske kokken og kulinariske mesterhjernen, var jurymedlem i Bocuse d'Or 2023. Eero er dessuten kjøkkensjef på den prestisjetunge Michelin-restauranten med to stjerner, Palace Restaurant, i Helsinki, Finlands beste restaurant i 2022. Før den store finalen fant sted i Lyon, delte Eero sine tanker om det å sitte i juryen:

Bocuse d'Or 2023. Eero Vottonen

Hva synes du om å sitte på den andre siden av juryens bord?

Å sitte ved jurybordet i Bocuse d´Or er virkelig en øyeåpner. Du lurer alltid på når du konkurrerer og forbereder deg til konkurransen hva som skiller de tre beste fra de andre plasseringene.

Du får en følelse av det generelle nivået og ser de siste nyvinningene fra den kulinariske verden. Det er også en stor ære å sitte sammen med alle de store kokkene ved samme bord og representere sitt eget land - Eero Vottonen.

Hva skal til for at en kandidat skal imponere deg og resten av juryen? Hvordan kan en kandidat skille seg ut fra de andre?

Jeg tror at nivået på denne konkurransen er så høyt at du virkelig må vise personlig engasjement og stil for å imponere. Selvfølgelig, hvis du kan overraske med nye og annerledes smakskombinasjoner, er det alltid noe du husker. På godt og vondt selvfølgelig. Men for å være ærlig, er det så mange små detaljer når det gjelder brettet eller platetemaet som du må ta hensyn til, at små marginer utgjør de store forskjellene. Og jeg tror til syvende og sist at det hele koker ned til smaken på retten.

Hva ser du frem til i Bocuse d'Or 2023?

I år håper jeg at jeg kommer til å sitte i breiflabb-juryen, og at jeg får se et veldig høyt nivå på matlaging med gode ingredienser på temaet. Det blir også veldig interessant å se hvordan det andre temaet blir gjort av forskjellige land. Og det blir også flott å møte gamle og nye venner!

Årets deltakere

I 2022 vil den danske kokken Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro vant gull i Bocuse d'Or Europe 2022 i Budapest. I år konkurrerte han i verdens kokkekonkurranse og vant gull nok en gang. De øvrige deltakerne i årets finale ble funnet blant:

Kilde: Bocuse d'Or

Her er vinnerne i Bocuse d'Or 2023

Førsteplassen i Bocuse d'Or 2023-finalen vinner 20 000 euro, andreplassen får 15 000 euro og tredjeplassen får 10 000 euro. Laget som har bevist sitt sosiale engasjement når det gjelder mat og servering, mottar 7 500 euro.

Vinneren av Bocuse d'Or 2023 heter Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro i Danmark. Filip August Bendi fra Norge vant sølv, og Bence Dalnoki fra Stand Restaurant vant bronse for Ungarn.

Bocuse d'Or-prisen for sosialt engasjement ble tildelt Mexico. Leon Haarbarg Nielsen fra Norge vant prisen for beste commis. Frankrike vant spesialprisen for beste tema for "mat til barna", og Sverige vant spesialprisen for beste tallerken.