Bocuse d'Or 2023: Voittajat ja tuomariston jäsenen näkemyksiä

Kirjoittaja: Marie Elbo
Verkkosivusto automaattisesti käännetty Tämä sivusto käännettiin automaattisesti
Bocuse d'Or 2023. Voittajat
Kuva: Nicolai Schacke

Bocuse d'Or 2023 -kilpailun voittajat on julkistettu! Kuuntele tuloksia, kilpailun kohokohtia ja yhden tuomariston jäsenen ajatuksia.

Suuret onnittelut tanskalaiselle Brian Mark Hansenille, jonka Søllerød Kro ja hänen avustajansa Elisabeth Madsen Svinkløv Badehotel, joka voitti kultaa Bocuse d'Or 2023 -kilpailussa. Kilpailu oli kovaa ja rimat olivat taivaan tuuliin! Ehkä olet miettinyt, mitä vaaditaan, jotta voi erottua maailman kurinalaisimpien kokkien kilpailussa. Tai miltä täytyy tuntua olla osa maistelujuryä tässä arvostetussa maailman kokkikilpailussa. Helsingissä kahden tähden Michelin-ravintolaa johtava Eero Volloton on ollut Suomen edustajana tämän vuoden Bocuse d'Or -kilpailun tuomaristossa, ja hän on kertonut ajatuksiaan ja toiveitaan tämän vuoden finaalista.

Bocuse d'Orin historia

Bocuse d'Or on kansainvälinen gastronominen kilpailu, johon osallistuu parhaita kokkeja 24 maasta ympäri maailmaa. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1987, ja se on järjestetty joka toinen vuosi Lyonissa, Ranskassa. Kilpailu nimettiin myöhemmin perustajansa Paul Bocusen mukaan. Paul Bocuse oli ranskalainen gourmetkokki, joka sai 3 Michelin-tähteä jatkuvasti 55 vuoden ajan vuodesta 1965 lähtien. Hän kuoli viisi vuotta sitten, mutta hänen perintönsä elää edelleen. Lisäksi kulinaarinen maailma pitää häntä edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaista kokkeista.

Tuomariston jäsenen ajatuksia: Eero Vottonen

Bocuse d'Or -maistelutuomaristo koostuu erittäin pätevistä kokkeista, jotka ovat olleet näkyviä gastronomisella näyttämöllä ehdokasmaiden gastronomissa. Suomi on yksi finaaliin päässyt Euroopan maista, ja sen edustaja tuomaristossa täyttää varmasti kriteerit.

Suomalainen keittiömestari ja kulinaristinen mestari Eero Vottonen oli Bocuse d'Or 2023 -kilpailun tuomariston jäsen. Lisäksi Eero on arvostetun kahden tähden Michelin-ravintolan keittiömestari, Palace-ravintola, Helsingissä, Suomen ykkösravintola vuonna 2022. Ennen suurta finaalia Lyonissa Eero kertoi ajatuksiaan tuomaristossa toimimisesta:

Bocuse d'Or 2023. Eero Vottonen
Kuva: Eero Vottonen

Miltä tuntuu olla valamiehistön toisella puolella?

Bocuse d´Or -kilpailun tuomariston pöydässä istuminen on todella silmiä avaava asia. Kilpailussa ja kilpailuun valmistautuessa miettii aina, mitkä ovat ne asiat, jotka erottavat kolme parasta muista sijoista.

Sinulla on käsitys yleisestä tasosta ja näet kulinaarisen maailman uusimmat innovaatiot. On myös valtava kunnia istua kaikkien suurkeittiömestareiden kanssa samassa pöydässä ja edustaa omaa maataan - Eero Vottonen

Mitä tarvitaan, jotta kilpailija tekee sinuun ja muuhun tuomaristoon vaikutuksen? Miten ehdokas voi erottua muista?

Mielestäni tämän kilpailun taso on niin korkea, että tehdäkseen vaikutuksen on todella osoitettava henkilökohtaista sitoutumista ja tyyliä. Tietenkin, jos pystyy yllättämään uusilla ja erilaisilla makuyhdistelmillä, se jää aina mieleen. Hyvässä ja pahassa tietenkin. Mutta rehellisesti sanottuna tarjottimessa tai kattauksen teemassa on niin paljon pieniä yksityiskohtia, jotka on otettava huomioon, että pienet marginaalit tekevät suuria eroja. Ja luulen, että loppujen lopuksi kaikki on kiinni lautasen mausta.

Mitä odotat innolla Bocuse d'Or 2023 -kilpailulta?

Tänä vuonna toivon, että istun merikrotin tuomaristossa ja näen todella korkeatasoista ruoanlaittoa, jossa on hienoja aineksia teemaan liittyen. On myös erittäin mielenkiintoista nähdä, miten eri maat valmistavat muita teemoja. Ja on myös hienoa tavata vanhoja ja uusia ystäviä!

Tämän vuoden osallistujat

Vuonna 2022 tanskalainen keittiömestari Brian Mark Hansen vuodelta Søllerød Kro voitti kultaa Bocuse d'Or Europe 2022 -kilpailussa Budapestissä. Tänä vuonna hän osallistui maailman kokkikilpailuun ja voitti jälleen kultaa. Tämän vuoden finaalin jäljellä olevat kilpailijat löytyivät mm:

Lähde: Bocuse d'Or

Tässä ovat Bocuse d'Or 2023 -kilpailun voittajat.

Bocuse d'Or 2023 -finaalin ykkössija voittaa 20 000 euroa, kakkossija saa 15 000 euroa ja kolmossija 10 000 euroa. Joukkue, joka on osoittanut yhteiskunnallisen sitoutumisensa ruoan ja ateriapalvelun alalla, saa 7 500 €.

Vuoden 2023 Bocuse d'Or -kilpailun voittaja on Brian Mark Hansen, joka on kotoisin Søllerød Kro Tanskassa. Norjan Filip August Bendi voitti hopeaa ja Norjan Bence Dalnoki hopeaa. Stand-ravintola voitti Unkarille pronssia.

Bocuse d'Or -palkinto sosiaalisesta sitoutumisesta myönnettiin Meksikolle. Norjalainen Leon Haarbarg Nielsen voitti palkinnon parhaana commisina. Ranska voitti erikoispalkinnon parhaasta "ruoki lapset" -teemasta ja Ruotsi voitti erikoispalkinnon parhaasta lautasesta.